Tid for utekos – og en liten vårsjekk av huset ditt. Her er våre tips!

Tross rare tider, er det vår. En fantastisk årstid spør du oss! Lange lyse, og stadig varmere, dager. Knopper som springer og fugler som synger. Bruk tiden hjemme til å klargjøre hus og uteområder for kvalitetstid i hagen denne våren.

Ta godt vare på det du har, og legg til rette for masse utekos for familien. Her får du noen tips til begge deler!

Ta godt vare på det du har

Det er mye hyggeligere å tilbringe tid i hagen, når huset er godt vedlikeholdt og ser bra ut. Våren er en fin tid for å gi hus og hage litt ekstra omsorg.

1. Fjern gammelt løv!

Det aller første du bør gjøre, er å fjerne løv som ligger inntil veggen eller har hopet seg opp i kummer eller takrenner. Hvis vannet ikke renner vekk som det skal, eller fukt blir liggende inntil veggen, er det lettere å få råteskader i treverket.

2. Forleng kledningens levetid

En kledning krever vedlikehold på ulike nivåer for å holde seg pen. Du bør ta en sjekk hver vår – hva skal til av vedlikehold i år?

A. Husvask?

Så fort det er plussgrader, bør huset vaskes. Det er anbefalt å vaske huset hvert år. Da reduseres faren for råte, malingen holder lenger og huset ser rent og godt vedlikeholdt ut. OBS! Vær forsiktig med høytrykksspyleren, for kraftig trykk kan ødelegge kledningen.

B. Behov for maling eller beis?

Kledningen må oppgraderes med ny maling med jevne mellomrom for å holde seg pen. Ifølge Jotun sjekker du malingen lettest der det er skarpe kanter eller glatte detaljer. Snitt eller kuttflater bør også sjekkes. Er det avskalling og småsprekker jevnt over, er det på tide å male.

Når det gjelder sjekk av beis, kan du helle litt vann på veggen. Hvis vannet dråper/perler seg og renner av, tyder det på at beskyttelsen fortsatt er god. Hvis vannet trekker inn, er det på tide å beise.

C. Skifte kledningsbord?

Det er viktig å sjekke kledningen for fukt og råte. Spesielt endeveden om kledningen er stående, eller de nederste bordene om kledningen er liggende. Kledningen er mest utsatt for fukt ned mot bakken. Er noen av bordene ødelagt av råte, bør de skiftes.

D. Tid for ny kledning?

Fra tid til annen må hele kledningen skiftes. Du sjekker dette lettest nederst på kledningen eller langs vinduer og dørkarmer. Er store deler av kledningen ødelagt av råte, er det tid for å skifte den. Er du usikker på om treverket er råttent, kan du ta en syl eller kniv inn i kledningen. Glir den rett inn, er det tegn på at det begynner å bli råttent. Da er det på tide å bytte kledning. Med Kjernekledning får du topp kvalitet, fra innerst til ytterst. Vil du vite mer? Sjekk her!

PS! Husk at fasaden er husets førsteinntrykk, og kledningen er en stor del av inntrykket. Kanskje har du bare lyst på et nytt uttrykk på huset ditt? Bytter du til en moderne kledning, vil huset ditt få et helt annet uttrykk. Med vår Kjernekledning har du mange profiler å velge blant, som gir ulike uttrykk. Tips til valg av ny kledning, finner du her.

3. En terrasse for bare sommerføtter

Terrassen skal være god å gå på. Da er det viktig at den ikke er skitten, tørr og oppfliset. Derfor bør terrassen få litt ekstra omsorg på våren. Den bør vaskes minimum hver vår for å holde sopp og alger unna, slik at du unngår råte. Men unngå høytrykkspyleren også her, for da kan treverket flise seg opp.

Ingen terrassebord er helt vedlikeholdsfrie, selv ikke de impregnerte. De bør oljes eller beises med jevne mellomrom for at terrassen ikke skal bli tørr og flisete. Mer om vedlikehold finner du her.

Skal du legge ny terrasse og trenger litt hjelp til hvordan du skal gjøre det? Vi gir deg forklaring, steg for steg her.

Noen ganger kan det være nok bare å gi terrassen en ny liten piff, for eksempel i form av en ny og anvendelig benk. Inspirasjon og veiledning finner du her.

4. Ikke glem taket!

Taket kan få hard medfart i løpet av en vinter. Likevel er det lett å glemme å sjekke det, fordi dette ikke er så lett tilgjengelig for oss. Det er anbefalt å sjekke taket for skader hver vår og høst. Jo raskere du oppdager skadene, jo mindre er de som regel – og desto enklere å reparere.

Pusleprosjekter med plankerester

Har du noen plankerester liggende, er det utrolig hvor mye glede de kan skape for små og store. Her er 5 kjappe tips til overkommelige småprosjekter som skaper mye glede.

1.Lag en fuglekasse med barna

Lite er hyggeligere enn å ha små fellesprosjekter med barna. En liten fuglekasse er enkelt å lage. I tillegg er det gøy for barna å følge med på vårens fugleliv.

2.Terrasse til lekestua

En miniterrasse er stas for de små. Pynt med blomster og noe å sitte på, så kan barna også kose seg utenfor eget hus!

3. Sandkasse

Litt planker + en god del sand = timesvis med glede! En sandkasse krever ikke stort å lage, men du verden så mye glede den gir de minste.

4.Krakker

Sitteplasser for hele familien er greit, spesielt i disse tider hvor hele familien er mye hjemme. Noen hjemmesnekrede krakker er koselig på terrassen. Pynt med sitteputer, og du får en krakk som både er dekorativ og behagelig å sitte på.

5.Blomsterkasser

Blomsterkasser til terrassen er utrolig koselig, i tillegg til at det er veldig koselig med små kasseprosjekter. Blomster, urter, jordbær, tomater etc. Tips! La barna få hvert sitt område i kassen, eller hver sin lille kasse – og plante det de selv vil. Det er alltid gøy med noe eget å stelle med og følge med på.