Stående eller liggende panel?

Skal du ha panel på veggen, men er usikker på om det skal ligge eller stå? Det vanligste her i landet, er å velge stående – uvisst hvorfor. Mulig det er fordi det kan være noe enklere å montere. Uansett, liggende panel er absolutt et like godt alternativ. Hva du velger bør styres av rommets utforming og inntrykket du ønsker å skape. Bare se her.

Liggende panel gjør rommet bredere

Liggende panel gjør at rommet oppleves bredere/lengre, gulvflaten større og taket lavere. Du vil derfor føle at rommet er større, men samtidig lunere. Liggende panel er derfor godt egnet for rom hvor det er høyt under taket, og du ønsker en lunere stemning i rommet.

Stående panel gjør rommet høyere

Med et stående panel på veggen får du en illusjon av høyere takhøyde, samtidig som rommet virker mer luftig. En god løsning for rom hvor det er lavt under taket.

En kombi for unike rom!

Det er fullt mulig å tenke mer kreativt enn å velge mellom stående eller liggende panel. Det kan nemlig bli ganske så effektfullt å kombinere de to. Er det høyt under taket, kan du for eksempel ha stående panel nederst og liggende øverst. Hvor du velger å legge overgangen, vil påvirke romfølelsen.

Du kan også montere panelet diagonalt, eller du kan lage et felt midt på veggen hvor du endrer retningen på panelet. På denne måten kan du skape et mønster på veggen som gir et helt unikt inntrykk og en fin dynamikk i rommet. Pass på at helheten og harmonien bevares.

Montering av liggende versus stående panel

Montering av liggende panel er mer krevende enn stående, fordi avslutningene kommer på sidene og ikke oppe eller nede der de skjules av listene. Ønsker du pene hjørner, kreves det derfor litt snekkerferdigheter. Ved stående panel får du derimot avslutningene under listene slik at ujevnheter ikke blir synlig.

Om du skal ha panel på et helt rom, eller bare på en vegg eller to – velg panelretning etter rommets utforming. Hold gjerne noen planker opp mot veggen, slik at du får et smakebit på inntrykket.

Lykke til!