Sett stilen med moodboard

Okei, så er det på tide å pusse opp. Du skal i gang med en utdatert stue, et slitent kjøkken eller kanskje et helt hus. Det innebærer uansett en endeløs rekke valg. Det kan føles overveldende for selv de mest hardbarkede interiørentusiastene blant oss.

Etter å ha sett på utallige malingsprøver, stoffprøver, gulvtyper og lister, er det fort gjort å miste retningssansen, og glemme hva den opprinnelige visjonen var. Da er en fysisk eller digital idétavle, et moodboard, din beste venn. Vi viser deg hvordan du gjør det!

 

Derfor skal du lage moodboard

Poenget med moodboard er at du skal planlegge hvordan du vil at resultatet av oppussingen skal bli, illustrert med bilder og farger. Så kan du bruke det til å navigere stilsikkert gjennom oppussingen. Og du trenger ikke å være interiørdesigner for å få det til! Dette skal jo bli et sted der du skal trives. Derfor kan du lage moodboard som ikke bare viser hvordan du vil at det skal se ut, men også hvordan det skal føles! Kanskje vil du ha med deg følelsen av duggfrisk nordisk skog, eller gjenskape følelsen av et deilig, lunt høyfjellshotell. Inkluder bilder som gir den stemningen!

 

Slik går du frem

Det finnes mange måter å gjøre det på. Du kan selvsagt lage en fysisk tavle der du klipper ut av magasiner, henter fargekort og samler fysiske materialprøver, men digitale tavler kan lages fra sofakroken og gir deg et hav av inspirasjon. Pinterest er en populær kanal der du kan lage digitale bildetavler. Der kan du søke deg frem til det meste. En annen måte å gjøre det på, er å bruke en moodboard-app. Canva er vår favoritt! Også har vi gode gamle PowerPoint da. Funker flott til å sakse sammen moodboard. Noen lager moodboard som nesten fungerer som en handleliste, med konkrete farger og produkter, men du kan også lage et mer inspirerende som viser stil og følelse.

NB! Husk å få med deg kildene hvis det er produkter eller nettsteder du vil komme tilbake til. Det er fort gjort å glemme hvor du fant ting.

 

Moodboard Canva

 

1. Finn stilen din

Start med å definere hva du ønsker deg med 3-5 ord. Kanskje drømmen din er «moderne lys funkis» eller «klassisk skandinavisk familievilla»? Ta deg god tid til å tråle gjennom inspirasjonskilder som Pinterest, Google bildesøk og interiørmagasiner. Spar på alt du liker. Er det en rød tråd og en stil som peker seg ut? Når du har definert stilen og uttrykket du ønsker, fjerner du alt som ikke passer inn.

Til våre Stjernepanel har vi hjulpet deg et stykke på vei med våre stjernestiler. Finn din favoritt her!

Tips! Dersom du skal innrede et helt hus, kan det være lurt å lage en overordnet tavle der du bestemmer stil, og material- og fargepalett. Deretter kan du bygge på med egne tavler for hvert rom. Slik får du flyt og helhet gjennom boligen.

 

2. Velg materialer

Når du skal velge store flater som gulv, vegger og tak, er det alltid lurt å velge varige løsninger i god kvalitet. Bruk-og-kast-materialer belaster miljøet, og gir lite fleksibilitet til å gjøre endringer over tid. Tre er et naturlig materiale som kommer i mange utførelser, varer i årevis, og som kan males og slipes for en rask fornyelse. Velg tak og gulv som kan flyte sømløst gjennom rommene, kombiner med malte og naturlige veggflater, gjennomgående listverk og personlig interiør. Det er ofte innslag av metall i et interiør, så velg deg også noen metallfarger. Sort, gull, krom eller messing for eksempel.

 

Moodboard

 

3. Velg en fargepalett

Å velge en palett av farger og holde seg til den, sikrer et helhetlig inntrykk. Er du usikker på fargestil, kan du se på inspirasjonen du har samlet. Er det friskt og fargerikt, mørkt og stemningsfullt eller nøytralt? Materialene i gulv og tak legger føringer for fargevalg, så bruk moodboardet ditt til å se hva som passer sammen. Så kan du bygge fargepaletten videre derfra. Farger kan ha kalde og varme undertoner som avgjør om de fungerer sammen eller ikke. Et nymalt hvitt tak kan se skittent ut sammen med hvite vegger dersom hvitnyansene ikke fungerer sammen. Vi lar oss alltid inspirere av Jotuns vakre fargekart. De er til god hjelp når du skal sette sammen farger som harmonerer. Du kan også kontakte Jotuns flinke fargerådgivere som kan hjelpe deg å sette sammen din helt egen palett. Så ta deg god tid og vær sikker før du svinger malekosten!

 

Moodboard

 

4. Legg til kontraster

Nå er basen din på plass! Du har definert en stil, valgt materialer for tak, gulv og vegger, og komponert din egen harmoniske fargepalett. Nå begynner det virkelig morsomme. Hold deg til paletten din, men lek deg med teksturer, mønstre og kontraster.

Lykke til med moodboardet ditt, og del det gjerne med oss på Instagram! #hasås