Parkettgulv, tregulv eller laminat? Hva bør du velge?

Hva slags materiale du velger på gulvet bør i stor grad styres av rommets funksjon og bruk. I tillegg til ønsket uttrykk. Parkett, laminat eller tregulv – har alle ulike egenskaper og styrker. Her får du en kjapp innføring i de ulike alternativene.

Hva bør du tenke på når du skal velge gulv?

Det er flere ting du bør ta stilling til før du bestemmer deg for hva slags materiale du ønsker på gulvet. Utseende, bruksområde og vedlikehold bør være gjennomtenkt før du velger. Det kan du lese mer om her.

Parkett

Stabilt
Parkettgulv er et av de vanligste gulvene her i landet, fordi den er godt egnet for det nordiske klima. I en parkett består gjerne topplaget av heltre, mens resten består av for eksempel kryssfiner eller annet materiale. Denne blandingen gjør at en parkett i utgangspunktet holder seg mer formstabil enn et heltre gulv. Heltre er et levende materiale, som i større grad vil bevege seg med luftfuktighet og temperatur. Hvor mye, er avhengig av tørketid. Parkettgulv er derfor godt egnet for nordiske forhold, hvor det er store svingninger i temperaturer. Parketten tåler mye, og vil sjelden få sprekker, bevege eller slå seg.

Vakker og slitesterk
Utseendemessig er det ikke store forskjeller på parkett og heltre. Parketten kan du derimot få i 1-, 2-, eller 3-stavs. Tidligere var 3-stavsparkett det mest vanlige, mens de siste årene har trenden snudd og det har blitt vanligere med brede gulvplanker. Parkett kan du få i svært mange varianter, fra lyse til mørke, med eller uten kvist. Parketten er som regel overflatebehandlet med matt eller slipetålig lakk.

Bruksområder
Parkettgulv er godt egnet til stue, soverom og kjellerstue. Du kan også ha parkett på kjøkkenet, og i innerganger. Parkett er ikke særlig egnet for ytterganger, bad eller vaskerom. Parkett legges på støpt flate eller plater.

Vedlikehold
Parketten har et «slipesjikt» på noen millimeter, som gjør at du kan slipe den ned og lakkere på nytt. Gulvsliping er en egen bransje, og bør helst gjøres av en fagmann. Parketten vedlikeholdes ellers jevnlig med tørre eller nesten tørre mopper.

NB! Parkett skal alltid akklimatiseres i pakken i noen døgn, i det rommet den skal legges i (se beskrivelse på eller i pakken). Den bør legges så fort den er akklimatisert og pakket ut, for å unngå at den slår seg.

Hasås leverer parkett fra Boen, les mer om utvalget her.

Heltre furugulv

Tradisjonsrikt og vakkert
I Hasås leverer vi heltre gulv i furu, som er et av de mest tradisjonelle gulvmaterialer som finnes. Det har blitt benyttet i uminnelige tider, og har visse egenskaper som fortsatt gjør det til et av de mest brukte gulvmaterialer i dag. Et furugulv er godt, mykt og varmt å gå på, og demper også akustikken i et rom. Ikke minst skaper furugulvets naturlige uteseende en vakker ramme for interiøret.

Furugulv kan legges rett på bjelkelaget, i motsetning til laminat og parkett, som må ha fast underlag i form av plater eller støpte gulv.

Stabilitet – avhengig av tørketid
Et furugulv er et levende materiale, og hvor mye det beveger seg, er avhengig av tørketiden. Hasås leverer furugulv fra Norrlands trä, som leverer gulv som er tørket og behandlet for å tilpasses det nordiske klimaet. Deres mest tørkede gulv, er svært stabilt – og beveger seg lite.

Vi leverer også gulvbord som ikke er nedtørket. Disse benyttes hovedsakelig for å reparere gamle gulv, eller på hytter uten stabil romtemperatur og luftfuktighet.

Ulike behandlinger og uttrykk
Våre gulv kan du få i mange behandlinger og sorteringer, avhengig av hvilke egenskaper du vil fremheve. Du kan også få ubehandlet gulv. Dersom du velger å ikke behandle gulvet, øker risikoen for at flekker og skitt setter seg.

Norrlands trä leverer våre furugulv, du kan lese mer om disse her.

Bruksområder
Furugulv har samme bruksområder som parkett, og er også spesielt godt egnet for hytter. Dette fordi furugulvet er det gulvet med mest naturlig gulvvarme. De fleste tregulv kan legges på moderat/svak varme, sjekk produktets EFT.

Vedlikehold
Furugulv vaskes med en fuktig klut, men vær sparsom med vannet. Males, oljes etc. ved behov.

Laminat

Hardt og slitesterkt
Laminat kan du få i de fleste mønstre. Dagens laminat er svært naturtro, og laminat med treverksmønster fremstår svært likt som parkett, rent visuelt. Laminat er som regel laget av en hard trefiberplate med et påtrykket mønster. Dette gjør laminatet svært hardt, slitesterkt og praktisk.

Stabilt og enkelt
Laminat er enkelt å holde rent, og krever lite vedlikehold – utover normalt renhold. Laminat har svært høy stabilitet, uavhengig av luftfuktighet.

Hasås leverer laminat fra Berry Alloc, og kan skaffe det meste. Les mer her.

Bruksområder
Våre laminat er godt egnet i alle rom, inkludert kjøkken og baderom! Laminat legges på støpt flate eller plater.