På tide å realisere drømmerommet? Vi hjelper deg på vei!

Hvorfor ikke bruke denne spesielle tiden til å gjøre det ekstra fint og hyggelig hjemme? Kanskje er det er timingen perfekt til å gjøre det du lenge har drømt om? Små eller store prosjekter – det er gøy å ha litt å pusle med! Men det bør planlegges til den minste detalj. Her får de våre tips og et skjema som kan gjøre det lettere for deg.

Planleggingen er halve jobben

Kjedelig, dette vet jeg jo – tenker du kanskje? Men husk at selv ting vi anser som selvfølgeligheter må noen ganger settes i system for å få et best mulig resultat. Planleggingen gjør oppussingen mer effektiv, billigere – og sørger for at sluttresultatet blir som ønsket. Tiden du bruker på planlegging, er minimal sammenlignet med tiden du mister ved å ikke planlegge.

Planen bør resultere i en systematisk oversikt over behov, budsjett og gjennomføring.

 

Hva kan du tenke deg å pusse opp?

Vi har som regel mer enn én ting på ønskelista, men vi må begynne sted et sted. Sett opp en prioriteringsliste over alt du kunne tenke deg å gjøre. Gjør følgende vurderinger:

  • Funksjon versus estetikk. Er det noen rom som ønskes mer funksjonelle, og hva skal til? Er det noen rom som bare skal pusses opp av estetiske grunner? Sett dette opp mot hverandre, hva er viktigst?
  • Hva vil de ulike prosjektene koste? Sett opp et røft estimat, og se de ulike prosjektene opp mot budsjettet du har til rådighet. Det gir viktige føringer for prioriteringen.

Basert på dette, sett opp prioriteringslisten, rom for rom – gjerne på en tidslinje. Begynn med det første punktet på lista.

Eksempel:

 

Hva skal til for å oppnå ønsket resultat?

Først må du definere hva du vil oppnå. Skal rommet bli mer funksjonelt eller bare finere? Eller begge deler? Hva skal til?

Eksempel: Gjøre om kjellerstue til godkjent soverom.

  • Er det høyt nok under taket for å godkjennes (greit å vite før du begynner…)? Ja.
  • Er det godkjente rømningsveier? Nei, må ha nytt vindu.
  • Er det god nok oppvarming? Nei, må ha varme i gulvet.
  • Hvordan vil du at det skal se ut? Ønsker nytt gulv, og finere vegger.
  • Etc.

 

Hvilke løsninger ønsker du?

Før du bestemmer deg, husk at løsningene du velger skal du leve med i lang tid. Velg varige løsninger du ikke blir lei av, og bruk heller detaljer til å skape variasjon. Ta stilling til hva slags løsninger du ønsker i listen du laget i forrige punkt.

Hovedtrekkene i en oppussing, i all fall når det gjelder skallet, er gulv, vegger og tak. Noen ønsker nytt i alle flater, mens andre bare skal friske opp en flate eller to. Uansett er det mange mulige løsninger og valg som må gjøres.

PS! Ikke glem at riktig belysning er viktig, enten i form av lamper eller vinduer.

Tak:

Skal du ha nytt tak, må du velge hva slags tak du ønsker. Plater eller panel? Velger du panel, kan du velge ubehandlet eller ferdigbehandlet. Du kan få hjelp av fagfolk til å montere taket, eller du kan gjøre det selv. Gjøres det av fagfolk, bør du på 20 m2 tak regne ca. 1 dag + ev. utlekting og grunnarbeider.

Ubehandlet: Pris fra kr 140 (inkl. mva) per m2. Må kvistlakkes, grunnes og males to strøk.

Behandlet: Pris fra kr 200 (inkl. mva) per m2. Taket er da ferdig og trenger ingen videre behandling.

Tak er tungt å male, og dette bør du ta med i betraktningen når du ser på det faktiske regnestykket. Det er ikke så store prisforskjeller, så det kan lønne seg å kjøpe ferdigmalt når du ser på hele regnestykket.

Vegg:

Når det gjelder nye vegger, er det mange valgmuligheter – litt avhengig av hva slags vegg du har fra før. Har du vegger som lett fornyes ved et par malingsstrøk, er nok dette den rimeligste løsningen.

Ønsker du slette gipsvegger, er dette en mer omfattende jobb – hvor vi anbefaler deg å bruke fagfolk. Malerjobben kan du ev. gjøre selv. Gipsvegger må sparkles og pusses minimum 3 ganger, og trenger 3-4 strøk maling i etterkant.

Ønsker du panel, kan det brukes på mange måter – også i kombinasjon med gips. Panelet får du både ferdigbehandlet og ubehandlet, og i mange ulike profiler. Jobben med å sette opp et panel kan du fint klare selv, ev. få hjelp av en håndverker. Et ferdigmalt panel koster fra kr 200 per m2, og ubehandlet er prisen kr 140. Igjen bør du ta med tiden du bruker på å male i regnestykket. Et panel trenger kvistlakk, grunning og minimum 2 strøk maling. Se anbefaling fra malingsleverandøren.

Gulv:

Her bør valg av materiell være gjennomtenkt, for dette er rommets mest belastede flate. Du kan velge mellom heltre, parkett eller laminat, de ulike alternativene kan du lese mer om her. Hva du velger bør i stor grad styres av rommets funksjon, slik at gulvet tåler bruken. Vil du ha noen gode råd før du bestemmer deg, får du våre tips her.

 

Hvor mye vil det koste?

Gå mer detaljert til verks på budsjettet. Inkluder så mange detaljer du klarer, og rund heller litt opp. Oppussing blir ofte dyrere enn forventet, både materialer og arbeid. Ta stilling til punktene over, hva kan du gjøre selv og hva trenger du hjelp til (eksakt budsjett får du ikke før du vet material – og håndverkerkostnader).

 

Tidsplan for prosjektet 

Det er alltid fristende å gå kjapt i gang, det er likevel noen ting det er viktig å tenke på før du gyver løs. Husk at dersom du skal bruke håndverkere, tar det gjerne litt tid fra de blir forespurt til de kan starte. Når du får et starttidspunkt, bør du sette opp en tidsplan for prosjektet – hva skal være ferdig når. Sett opp rekkefølgen på det som skal gjøres, slik at du sikrer mest mulig effektiv fremgang og unngår venting. Malearbeidet bør for eksempel gjøres før du legger nytt gulv.

Lag en oversikt over alt du trenger, når du trenger det og hvor mye det vil koste. Da har du full kontroll og unngår kjedelige overraskelser. Du kan for eksempel sette det opp slik:

.

Hva trenger du? 

Skriv ned hva du trenger av både materiell og verktøy. Det lønner seg å kjøpe alt samlet, da kan det være rabatter å hente. Dessuten slipper du å bruke tid på å kjøre til og fra butikken i mange omganger, det er svært lite effektiv.

Nytt år og blanke ark – på tide å begynne å gi dem innhold! Fyll dem med spennende planer på drømmerom som kan skape glede i det nye året

Lykke til, kjør planlegging!