Ønsker du deg en flott terrasse på fjellet? Her er våre tips!

En terrasse på hytta øker bruken av uteområdet betraktelig. Det er noen ting det er greit å tenke over før du går i gang, slik at du får brukt terrassen mest mulig. Det er gjerne litt andre hensyn å ta i fjellheimen enn hjemme. Her får du noen tips til hva du bør tenke på før du går i gang.

Hvor mye vedlikehold ønsker du?

Klimaet på fjellet er gjerne tørt, i motsetning til ved kysten – hvor treverket er mer utsatt for sopp og råte. Det betyr at på fjellet kan du bruke de fleste typer terrassebord. Det du derimot bør tenke gjennom, er hvor mye vedlikehold du ønsker å ha når du er på hytta. For noen er det viktig å ha minst mulig, mens andre synes det er fint å ha litt å pusle med når de er i fjellheimen. Grad av vedlikehold styrer hva slags terrassebord du bør velge.

Terrassebord i impregnert treverk – ubehandlet

Velger du impregnerte terrassebord, får du får du et varig og slitesterkt terrassegulv. Behandlingen beskytter treverket mot sopp og råte, og gir terrassegulvet lang levetid. Forutsatt at terrassen har et godt fundament, er solid bygget og godt vedlikeholdt.

Impregnerte terrassebord fås i flere forskjellige farger, men impregnert grønn er vår absolutt mest solgte. Den kan stå ubehandlet, og vil da gråne over tid. En naturlig grånet terrasse er lekkert til fjellhytta, og krever ikke mye vedlikehold. Det er likevel viktig å være klar over at terrassebordene med tiden vil bli tørre og du må forvente noe sprekkdannelse.

Terrassebord i impregnert treverk – behandlet

Ønsker du å bevare treverkets utseende, bør terrassen beises eller oljes.
Velger du å beise eller olje, bør dette gjøres med jevne mellomrom. Følg produsentens anbefaling.

Alle terrasser bør sjekkes hver vår. I tillegg anbefaler vi en årlig terrassevask, men ikke bruk høytrykkspyler da denne kan flise opp treverket. Bruk vannslange og kost.

Du kan lese mer om ulike typer terrassebord her .

 

La naturen styre plasseringen av terrassen

Før du bygger, er det viktig å tenke over hvordan du ønsker terrassen skal brukes. Ofte er bruken på fjellet litt annerledes enn hjemme. Kanskje ønsker du å sitte i solveggen på vinterstid når dagene er kortere, og solen kun står på noen timer. Da er det greit at terrassen er vendt mot solen disse timene.

På fjellet kan det ofte være kjølig, kaldt og blåse friskt, selv om sommeren. Finnes det en lun og solrik plass, er dette ofte et godt sted å ha terrassen. Kort oppsummert, legg terrassen der forholdene ligger best til rette for utebruk.

 

Hvordan uttrykk ønsker du på terrassen?

Terrassens form og farge er viktig, for de fleste ønsker gjerne at både hytta og terrassen skal harmonere naturlig med omgivelsene.

 La naturen styre formen på terrassegulvet

På fjellet må man ofte forholde seg til en naturtomt, og vi anbefaler å bygge terrassen slik at den legger seg pent i terrenget. La gjerne kantene følge fjellet. Terrasser som følger naturen oppleves gjerne som mindre prangende enn oppbygde terrasser.

 La naturen styre fargevalget på terrassebordene

Velger du å beise eller olje terrassen, finnes det mange naturlige og lekre farger du kan velge mellom – som passer godt til fjellets ville naturlandskap. Velg en farge du trives med og kan leve med i lang tid.

Brede eller smale terrassebord?

Bredere terrassebord har blitt mer vanlig de siste årene. Hvordan bredde du velger på terrassebordene påvirker uttrykket. Store terrasser tåler gjerne bredere terrassebord, som gir et tyngre og solid uttrykk. Det blir også mindre fliser og sprekker i brede terrassebord.

Har du derimot en mindre terrasse, kan smale terrassebord være en bedre løsning. Det gir terrassen et lettere og nettere uttrykk, og er spesielt godt egnet for mindre flater.

Innramming av terrassen

Vi anbefaler en innramming av terrassen for å ramme inn endebordene og gjøre dem slitesterke. Det øker terrassens varighet.

Hytteterrassen er et deilig sted å være, enten den graves fram i påsken eller i solsteken om sommeren. Bygg en terrasse tilpasset behov og bruk, og du vil ha glede av den år etter år.