Ny terrasse? Dette bør du vite.

Selv om terrassen kun brukes deler av året, er den eksponert for vær og vind året rundt – og skal tåle det meste. Materialvalg og vedlikehold er derfor avgjørende for å yte terrassen rettferdighet – og la den få skinne mens vi nyter late dager i solveggen.

Impregnert treverk – bestselgeren!

Velger du impregnert treverk til terrassen, får du et varig og slitesterkt terrassegulv. Behandlingen beskytter treverket mot sopp og råte, som er en stadig større utfordring i dagens nordiske klima. Lange vintre, mye nedbør og fukt gir gode vekstvilkår for sopp og råte.

Med en terrasse i impregnert treverk, kan du forvente forutsigbarhet og en lang levetid. Forutsatt at terrassen har et godt fundament, er solid bygget og godt vedlikeholdt. Vi anbefaler en årlig terrassevask, men ikke bruk høytrykkspyler da denne kan flise opp treverket. Bruk vannslange og kost.

Etterbehandling

Ønsker du å bevare treverkets utseende, bør terrassen beises/ oljes så snart treverket er tørt. Velg en olje med en stor andel tørrstoff og soppdrepende middel. Det bør også oljes/beises med jevne mellomrom, vi anbefaler én gang årlig. På den måten bevares terrassens utseende, du unngår sprekker, oppflising, gråning, fuktdannelse, sopp/råte – og terrassens levetid øker.

Lar du terrassen forbli ubehandlet, vil treverket bli naturlig grått og du må forvente noe sprekkdannelse.

Våre profiler

Impregnert grafittgrå
Et dempet, lekkert og naturlig utseende karakteriserer det grafittgrå materiale, som er godt egnet for bruk over mark. Impregnert grafittgrå er ettertørket. Det vil si at gulvet vil bevege seg mindre etter montering og det blir mindre krymp. Dette skiller produktet fra standard impregnerte bord, som kan være veldig våte ved levering (da de ikke ettertørkes etter produksjon). Dette kan medføre at gulvet krymper etter montering, noe som kan gi store gliper mellom bordene.

Siden impregnert grå er ettertørket, er det mulig å overflatebehandle gulvet omgående, og du slipper å vente til det er tørket av vær og vind. Vi anbefaler ett strøk med grå Osmose treolje eller Jotun Trebitt terrassebeis etter montering.

Impregnert brun
Brunfargen gir terrassen et gyllent og varmt uttrykk, samtidig som det gir treverket et friskt preg. Materialet er godt egnet til bruk over mark. Den rillede overflaten gir gulvet struktur og et spennende uttrykk.

Rillene har også en praktisk funksjon. De gir deg et godt feste i underlaget, og gjør gulvet mindre glatt – en fordel når det begynner å bli kaldt. Riller er derfor spesielt godt egnet på brygger, i trapper eller rundt utestamper og jacuzzier – hvor det er lett å skli. Også på varme dager er det en fordel med riller. Mørke terrassegulv kan bli veldig varme å gå på, men rillene gir mer luft under føttene og det blir bedre å gå barbeint.

Vi anbefaler ett strøk med for eksempel Osmose treolje med brunpigmentert eller Jotun Trebitt terrassebeis, slik bevarer du fargen i mange år.

Impregnert grønn
Dette treverket er det vi selger absolutt mest av, ikke uten grunn. Treverket får med et strøk klar Osmose treolje eller Jotun Trebitt Terrassebeis, et naturlig og klassisk utseende. Treverket er enkelt å beise i ønsket farge, og passer til bruk over mark.

Impregnert tre er teknisk sett holdbart uten vedlikehold. Ubehandlet impregnert tre vil etter hvert miste grønnfargen, og få den naturlige gråfargen som mange liker.

Royal brunimpregnert
Royalimpregnering er en annen form for behandling. Bordene blir først standard grønnimpregnerte, deretter går de inn i en tank hvor vannet blir presset ut av bordene og erstattet med pigmentert linolje. Dette gjør at bordene blir mer stabile i forhold til bevegelse, krymp, kuving, sprekk osv. Treverket har en vakker mørk og brunpigmentert farge. Det store fargespillet i treverket gir terrassen vakre sjatteringer og et naturlig uttrykk.

Behandlingen er miljøvennlig, gir treverket en unik formstabilitet, lite sprekkdannelser, god fargeholdbarhet og krever lite vedlikehold. Selv etter 4-5 år kan terrassen fremstå formstabil og fin uten behandling, men vi anbefaler likevel å behandle treverket med olje.

Skal du legge terrasse og trenger mer informasjon om de ulike terrassebordene og festemidler, finner du mer informasjon her.

Vær oppmerksom på at ulike typer terrassebord skal legges på ulike måter. Vi gir deg en forklaring trinn for trinn her.

Brede versus smale bord

Bredere terrassebord har blitt mer vanlig de siste årene, hvor 28×120 er den absolutte bestselger. De brede bordene gir et tungt og solid uttrykk, og en god og stabil terrasse. Det blir også mindre fliser og sprekker i brede bord. De bredere bordene er både raskere å legge og lettere å rengjøre, fordi det er større flater.

Smale bord gir etter nettere og lettere uttrykk, og kan også være lekkert – spesielt på mindre flater.

Har du andre ønsker om terrasse? Spør oss – vi skaffer det meste!