Ny kledning på huset? Da gjelder det å ta gode valg.

En kledning skal beskytte og dekorere huset eller hytta i mange år, og derfor gjelder det å ta riktige valg. De aller fleste velger å overflatebehandle kledningen med beis eller maling, andre velger å la kledningen forbli ubehandlet. Beis, maling eller ubehandlet, male selv eller fabrikkmalt? Vi gir deg en kjapp innføring.

Overflatebehandlet kledning

Klimaet her i landet blir stadig varmere og våtere, og det regner 20 % mer enn det gjorde for 100 år siden. Fukt er årsaken til 3 av 4 bygningsskader (Kilde: Gemini.no). Beskyttelse er i tillegg til det visuelle uttrykket, årsaken til at de fleste bygninger i dag overflatebehandles. Hvorvidt du ønsker en malt eller beiset kledning, er avhengig av husets arkitektur og hva slags uttrykk du ønsker.

Fabrikkmalt kledning

Å velge en fabrikkmalt kledning er både tidsbesparende og lønnsomt. Vi maler da kledningen med grunning og et mellomstrøk før det leveres. Du kan vente opptil 3 år (malt kledning med DRYGOLIN Color Expert) eller 5 år (beiset kledning med Trebitt eller malt med Drygolin Nordic Extreme) før du tar det siste strøket. Hasås kan levere alle kledninger fabrikkmalt, og vi bruker Jotun sine produkter i behandlingen.

Hvorfor velge fabrikkmalt kledning?

 • Tidsbesparende, huset er malt så fort kledningen er satt opp. NB! Husk å behandle alle kuttflater.
 • Kostnadseffektivt: En ferdigmalt kledning er vesentlig billigere enn om du bruker en malermester. Det er noe dyrere enn om du gjør jobben selv, men i dette regnestykket må du ta med kostnader på maling, verktøy, kjøp/leie av stillas eller lift – om du trenger det. Ikke minst må du ta med i betraktningen all den tiden som går med til malerarbeidet – som du kunne brukt til andre ting.
 • Optimal produksjonsprosess: Skjermet fra vær og vind, og under optimale forhold hva gjelder fuktighet, påføringsmengde og temperatur.
 • Enklere byggeprosess
  • Raskere nøkkelferdig hus
  • Huset er beskyttet fra første dag, og kan bygges hele året – uavhengig av vær og vind.
 • Ingen krympestriper
  • Kledning behandlet etter montering, får ofte krympestriper som følge av at treverket beveger seg med årstidene. Dette unngås dersom kledningen er behandlet før det settes opp.
 • Jevn påføring og pent utseende

En fabrikkmalt kledning blir ofte kalt «ferdigmalt» kledning. Det blir derimot ikke helt riktig å kalle den ferdigmalt, siden toppstrøket uansett må males på byggeplassen. Dette for å få tettet spikerhull, kuttflater og endeved.

Beiset kledning

Beisen fremhever treverkets vakre struktur, og gir fasaden et naturlig, vakkert og transparent utseende. Beis er et godt valg for den tradisjonelle hytta på fjellet, men også til den moderne funkisboligen. Beis får du i mange vakre fargespill, fra lyse til mørke. Vi grunner kledningen med Jotun Visir og bruker Jotun Trebitt på mellomstrøket.

Behandlingen har også en rekke beskyttende egenskaper:

 • Hindrer fuktopptak
 • Beskytter mot råte
 • Pleier og bevarer treverket

Malt kledning

Vi maler kledninger med Jotun Drygolin Color Expert, som gir en ekstrem beskyttelse til huset ditt – og er spesielt egnet i værutsatte områder. Et nymalt hus er vakkert, og Drygolin Color Expert har UV-block som gjør at det nymalte utseende holder seg i lang tid. Vi maler også med Jotun Optimal, som har en suveren farge- og glansholdbarhet. Kledningen kan grunnes med Jotun Visir eller Opaque Primer.

Behandlingen er også effektiv mot svertesopp.

Vedlikeholdsvennlig kledning

Det kan være ulike årsaker til at noen ønsker et bygg med ubehandlet kledning (må ikke males eller beises). Forenkling av vedlikehold og lavere vedlikeholdskostnader, eller et ønske om å underbygge en arkitektonisk stil eller skape et spesielt uttrykk. Naturlig grånet treverk kan være vakkert på enkelte bygninger.

Vi leverer mange typer treverk som godt tåler å være ubehandlet, som for eksempel Malmfuru, og Cedertre. Kebony eller Thermowood er begge behandlet, men ikke impregnert på vanlig måte. Disse, og furu vil alle få en naturlig gråfarge etter en tid. Hvor raskt, er avhengig fukt og lys. Vi kan påføre jernvitrolbehandling på kledningen, som gjør at gråningsprosessen skjer raskere og jevnere. Behandlingen gir derimot ingen beskyttelse.

Ønsker du å vite mer om disse treslagene og ubehandlet treverk, kan du lese her.

Hva slags treverk og behandling (eller fravær av behandling) du velger på kledningen bør være gjennomtenkt. Kledningen skal vare i mange år, og det er ikke så lett å angre seg når valget først er tatt. Unntaket er en beiset bygning, som i ettertid vil kunne males over med dekkende maling. En malt kledning vil derimot ikke kunne beises i ettertid.

Husk at valgene du tar for kledningen, er noe du må se på og leve med hver eneste dag – da er det greit at det kjennes riktig. Lykke til!