Ny kledning? Dette bør du vite om ulike overflatebehandlinger.

En kledning kan overflatebehandles på flere ulike måter. Malt eller beiset kledning, trykkimpregnert kledning eller royalimpregnert? Hva er forskjellen mellom de ulike behandlingsmetodene og hva bør du velge? Her får du en kjapp innføring i de overflatebehandlingene.

Hva gjør overflatebehandlingen?

Kledningen skal beskytte isolasjonen, og overflatebehandling bidrar igjen til beskyttelse av treverket. Hva slags overflatebehandlingen du velger, påvirker treverkets levetid og vedlikeholdet. Velg kledning ut ifra ønsker og behov.

Malt kledning

Malt grankledning er det vi selger absolutt mest av. Granen må overflatebehandles for å beskytte treverket mot sopp, råte og insekter, og hindre at treverket brytes ned. Du kan velge å få kledningen ubehandlet og behandle den selv, eller du kan få den fabrikkmalt. Da leveres den med grunning, eller med grunning og et mellomstrøk. En fabrikkmalt kledning er behandlet under optimale forhold og har lang levetid.

Malt kledning – behandling

Etter kledningen er høvlet blir den grunnet med Opaque grunning i ønsket farge. Deretter blir kledningen malt med et mellomstrøk Jotun DRYGOLIN Color Expert.

Vedlikehold og holdbarhet

Kledningen skal innen 2 år etter montering males med et toppstrøk. Årsaken til at dette ikke gjøres på fabrikk, er at det siste strøket skal dekke over kuttflater og spikerhoder. Videre vedlikehold avhenger av valgt maling. Et vanlig vedlikeholdsintervall er 8-12 år. Husk at jevnlig husvask gjør at malt kledning holder seg pen lenger.

Ved riktig montering og vedlikehold vil den malte kledningen holde seg vakker i mange tiår.

 

Beiset kledning

Beisen beskytter grankledningen mot sopp, råte og insekter, og hindrer at treverket brytes ned. Vi har ikke beiset kledning på lager, men dette kan bestilles i ønsket farge.

Beiset kledning – behandling

Etter kledningen er høvlet blir den først grunnet med pigmentert Jotun Visir, og deretter blir kledningen beiset med et mellomstrøk med Jotun Trebitt.

Vedlikehold og holdbarhet

En beiset kledning skal beises med et toppstrøk Jotun Trebitt innen 5 år etter montering. Dette for å dekke kuttflater og spikerhull. Videre vedlikehold avhenger av type beis. Trebitt har vedlikeholdsintervall på inntil 8 år. Husk at den kledningen bør vaskes regelmessig for at den skal holde seg pen.

Ved riktig montering og vedlikehold vil den beisede kledningen holde seg vakker i mange tiår.

 

Trykkimpregnert kledning

En trykkimpregnert kledning har ekstra god beskyttelse mot sopp, råte og insekter og lang holdbarhet. Ytterligere overflatebehandling gjøres hovedsakelig av estetiske hensyn.

Vedlikehold og holdbarhet

Trykkimpregnert kledning er teknisk sett holdbar uten vedlikehold, men ubehandlet vil treverket gråne, bli tørt og flisete. Derfor anbefaler vi å beise eller male kledningen så fort kledningen har tørket til under 17 % fuktighet. Kledningen vil holde seg penere om den beises eller males.

En trykkimpregnert kledning har lang levetid dersom den får jevnlig vedlikehold. Kledningen kan ha en levetid helt opp til 20-30 år om materialene brukes og behandles riktig (Trefokus).

 

Royalimpregnert kledning

En royalimpregnert kledning blir først impregnert for å beskytte mot råte, sopp og insekter. Deretter «kokes» linolje inn i treet, sammen med fargepigmenter, slik at vannet i cellene erstattes med olje. Oljen trenger 2-3 mm inn i treverket, og alle sider av materialet blir forseglet. Dette gjør treverket motstandsdyktig, slik at det ikke sprekker opp.

Vedlikehold og holdbarhet

Årlig ettersyn av en royalimpregnert kledning anbefales. Her bør du vurdere kledningens tilstand, samt utbedre eventuelle skader. Fargepigmentene vil som annen overflatebehandling falme. Fargene kan da friskes opp igjen etter 6-10 år ved ny påføring av olje.

Ved riktig montering og behandling vil en royalimpregnert kledning holde seg fin i mange år.

 

Er det noen «regler» for hva slags overflatebehandling du bør velge?

Det er ingen regler for hva du bør velge, men det er likevel noen ting det kan være smart å tenke på før du bestemmer deg.

Lite vedlikehold

Ønsker du en kledning med lite vedlikehold, kan royalimpregnert kledning være et godt alternativ, da denne ikke trenger ytterligere behandling.

Det er også viktig å være klar over at royalimpregnert og trykkimpregnert kledning er produsert i furu, så her må du forvente noe utkoking av harpiks/kvae. Dette vil fremstå som hvite flekker på kledningen din, men dette kan børstes bort. Det vil komme tilbake, men det er ikke skadelig for kledningen.

Værutsatte strøk

For boliger eller hytter ved kystnære strøk, bør kledningen ha egenskaper som gjør den godt rustet for vær og vind. Både trykkimpregnert kledning og royalimpregnert kledning har god beskyttelse mot sopp og råte, og er derfor mye brukt for eksempel på Vestlandet.

Variasjonsmuligheter

Ønsker du variasjonsmuligheter i stil og uttrykk, er malt eller beiset kledning en god løsning. Eller en trykkimpregnert kledning som males eller beises. En malt eller beiset kledning får du i mange ulike profiler. Velg profil og farge etter eget ønske, og skap ditt helt unike uttrykk.

Maling og beis er overflatebehandlinger med svært høy kvalitet og god beskyttelse.

En ny kledning er en stor investering og en viktig beslutning. Du skal leve godt med valget ditt i mange år, både når det gjelder vedlikehold og utseende. Lykke til med valget!