Norske tradisjoner

Det finnes en rekke norske tradisjonsrike byggestiler. Sørlandshus, 70- og 80-tallshus, 2- og 4-mannsboliger, rekkehus eller typiske nøkkelferdige byggefelt-hus. Våre anbefalte kledningsprofiler passer mange typer tradisjonsrike bygg.

Hva slags tresort bør du velge ?

Gran er den mest brukte tresorten i denne stilen.

logo
0738 Herregårdsgul, 1376 Frostrøyk | Foto: Jotun

Hva slags tresort bør du velge ?

Gran er den mest brukte tresorten i denne stilen.

logo

Disse profilene passer stilen

100 – Justert kledning rektangulær (tømmermannskledning)

Uttrykk

Denne justerte kledningen kalles også tømmermannskledning. Det er en solid kledning med et robust og kraftig uttrykk. Den brukes gjerne med en over- og underligger, som gir store variasjonsmuligheter når det gjelder hva slags bredde du velger på bordene. Bordbredden påvirker i stor grad fasadens uttrykk. Denne kledningen brukes ofte som staffasje, belistning, vindskier, forkantbord etc. Brukes stående.

Passer til

Er du ute etter en stående kledning, passer denne kledning til de fleste typer norske byggetradisjoner.

Bredder

Kledningen kommer i mange bredder; fra 48 mm til 223 mm. Du får den også i flere tykkelser.

Gå til produktet

130 - Dobbeltfalset kledning 28 grader, gammel type

Uttrykk

Denne kledningen er en mye brukt tradisjonell kledning, og kanskje tidenes mest solgte. Profilen er ren, og gir et stilrent og rolig uttrykk. Brukes liggende.

Passer til

Kan brukes til alle typer bygg, bortsett fra gamle herskapelige bygg.

Bredde

148, 173 mm

Gå til produktet

135 - Dobbeltfalset 60 grader, ny type

Uttrykk

Dobbeltfalset kledning ny type har stramme linjer og et mer moderne preg enn den tradisjonelle dobbeltfalsede kledningen, som kalles «gammel type». Litt artig er det at «ny type» nå har blitt 60-70 år (!). Men sammenlignet med sin forgjenger, som stammer helt tilbake til 1800-tallet, er den rene ungdommen. Derav navnet «Ny type»!

 

Dette er kanskje den mest anvendelige kledningen av de alle. Den litt brattere skrå på 60 grader gir et skaperere preg og mindre skygge. Kledningen gir derfor fasaden et slettere uttrykk. Brukes liggende.

Passer til

Alle typer bygg.

Bredde

123, 148, 173 mm

Gå til produktet

150 - Vestlandskledning

Uttrykk 

Vestlandskledning eller Weatherboard er en gammel liggende kledning. Den er mye brukt i kyststrøk, både på Sør- og Vestlandet og har sterke røtter til norsk byggetradisjon/ kystkultur. Skråskjæringen gir en godt synlig skyggeeffekt. Brukes liggende.

Passer til

Hus og hytter i kyststrøk. Store flermannsboliger fra 50-tallet.

Bredde

123, 148, 173 mm

Gå til produktet

145 - Buer kledning

Buer kledning er en av de få kledningene som kan brukes både liggende og stående. Den har skrå kanter på begge sider, og kan like gjerne brukes til enkle tradisjonelle hus, som hus med mer utsmykning. Buer kledning gir litt av det samme uttrykket som den gamle tømmermannskledningen, men har et mer moderne og mykere uttrykk. Buer kledning kan gi et klassisk uttrykk om den kombineres med mye detaljer. Dersom den brukes uten mye detaljer, får den et mer tradisjonelt uttrykk.

Passer til

Tradisjonelle klassiske eneboliger.

Bredde

148 mm

Gå til produktet

Behandling

Malt eller beiset gran. Ønsker du konkrete fargetips? Her får du Jotun sine favoritter til fargevalg for både kledning, staffasje, grunnmur og terrasse.

Les mer om behandling