Montering av utvendig kledning

Ønsker du å montere kledningen selv? Her får du en veiledning på hvordan det gjøres.

 

Yttervegg med liggende kledning

 

Hva trenger du?

  • Vi anbefaler Asfalt vindtett eller GU-X som vindtetting og avstivning av bygget.
  • Bruk minimum 19×36 lekter til utforing/utlufting for kledningen.
  • Bruk Hasås Alu musebånd. Festes på bunnsvillen med pappspiker. Den har 25 mm fingre som stenger for mus og gir maks lufting for kledningen.

 

Lufting/ tetting

Det er like viktig med lufting ut i toppen i gesimskasse eller gavelvegg, som i bunnen.

Om du velger en duk for vindtetting av vegg, anbefales 23×48 som minimum utlekting, da vindtett kan strekke seg litt om isolasjonen trykker litt på fra innsiden.

 

 Feste

 

Spiker: Kledningen festes alltid med 90 mm spiker eller lenger. På kledning opp til bredde 148 mm, brukes 1 spiker per spikerslag. På kledning fra 173 mm bredde, brukes 2 spikere.

Ved montering i temperaturer under 10 grader, og ned til -10 grader så anbefales ESSVE Monteringslim UTE. Sørg for rene flater.

 

Trykk her for å se illustrasjon.

 

 

Yttervegg med stående kledning

 

Hva trenger du?

  • Vi anbefaler Asfalt vindtett eller GU-X som vindtette plater for avstivning av bygget.
  • Bruk minimum 19×36 til vertikale lekter
  • Til utforing/utlufting brukes horisontale lekter 36×48 som blir spikerslag for den stående kledningen. Max lekteavstand er 90 cm etter Norsk Standard. Vår erfaring og anbefaling er max CC 70, da det gir mindre kuving og mindre bevegelse i kledningen. Det kan gi en roligere og jevnere fasade. Ved ønske om bruk av 30 x 48 utlekting er det anbefalt å montere med skruer.
  • Bruk Hasås Alu musebånd i bunnen festet på bunnsvillen med pappspiker. Den har 25 mm fingre som stenger for mus og gir maks lufting for kledningen.

 

Lufting/tetting

Det er like viktig med lufting ut i toppen i gesimskasse eller gavelvegg, som i bunnen.

Om du velger en duk for vindtetting av vegg, anbefales 23×48 som minimum utlekting, da duken kan strekke seg litt om isolasjonen trykker litt på fra innsiden.

 

Feste

Stående kledning må festes med spesial kledningspiker med lim i lengde ca. 55 mm.

På kledning fra bredde 123 mm-173 mm, anbefales det å bruke 2 spiker per spikerslag (Ref. Byggforsk 542.101 Liggende og stående trekledning).

NB! Når det gjelder kledning med over- og underligger må det ikke spikres gjennom underliggeren. Det kan gi sprekker i kledningen.

Trykk her for å se illustrasjon.

 

 

Kledningen er endepløyd og kan skjøtes mellom spikerslagene, men bør uansett limes i endeskjøt for peneste finish. Bruk Vannfast PU Trelim. Det er blankt og koker ut. Skjær bort det som kummer ut når det er tørket.

 

Ved bruk av Tømmermannskledning med over- og underligger, brukes 75 mm spiker på underligger. Kun 1 stk på midten på hver cc 600 mm. På overligger brukes 2 stk spesial kledningspiker med lim på hver cc 600 mm med lengde ca. 70 mm.

 

Sett klosser som stenger luftingen mellom hver underligger.