Derfor valgte Henning og Elisabeth denne tresorten til sitt nye hus

Med kledning i malmfuru får du en meget miljøvennlig kledning med egenskaper som gjør den nær vedlikeholdsfri, og et utseende som naturlig gråner over tid.

 Malmfuru er impregnert fra naturens side, ettersom trærne har stått i mange tiår før de hogges og foredles. Kledning av malmfuru har derfor lang holdbarhet og lite vedlikehold fordi harpiksen i malmfuruen er «krystallisert» og porene rundt vedcellene er tettet igjen.

 

I Sandefjord valgte Henning og Elisabeth malmfuru til sitt arkitekttegnede hus, og er strålende fornøyd med valget. At kledningen er nærmest vedlikeholdsfri, er noe paret i Sandefjord satte høyt.

Paret bor nære sjøen, og derfor var et kriteria at kledningen måtte tåle vær og vind.

– I tillegg ønsket vi en kledning som krever lite vedlikehold i form av maling og beising. Vi setter også pris på den naturlige gråningen, forklarer Henning Hønsvall.

Ettersom malmfuru er naturlig impregnert, tåler den ulike påkjenninger svært godt. Kledningen er moderne og spesiell nok til å skille seg ut, samtidig som den ikke koster skjorta. Den kler arkitekttegnede hus meget godt, og sklir nesten umerkelig inn i landskap i skog, fjell og ved vannet. Det er med andre ord en allsidig kledning som kler flere typer arkitektur.

Malmfuru på tak og vegger

Det er ikke bare på veggene du kan bruke malmfuru. Også taket kan kles med tresorten hvis ønskelig, noe som setter en ekstra spiss på utførelse og helhet.

For Henning og Elisabeth ble det naturlig å velge malmfuru på hele huset.

– Med tanke på arkitekturen, syns vi det passet bedre med malmfuru på taket enn for eksempel svart takstein, sier Henning.

 

Ettersom huset er bygd uten takutspring (takgesims), så er det lett å være enig. Linjene og utseende på huset blir utrolig rent og stilig når også taket er kledd i malmfuru og har samme look som veggene.

Henning forteller at der kledningen gråner er den fabrikkbehandlet av Hasås med jernvitrol. På carporten, hvor det er tak over kledningen, er den behandlet med Owatrol.

­– På steder hvor kledningen er beskyttet fra vær og vind med tak, vil den ikke gråne på samme måte som på resten av huset ettersom det trengs regn og sol. Derfor valgte vi å behandle kledningen med Owatrol for å få samme utseende der som ellers, forteller Henning.

 

Kun gode tilbakemeldinger

Etter et par år i huset, kan paret fortelle at kledningen står til forventningene, både estetisk og praktisk, der kledningen har grånet på en fin måte. Bordene på kledningen er brede, og har krummet seg litt, men ikke noe mer enn at det går fint.

Både naboer og venner gir positive kommentarer, og syns det er kult med et annerledes hus.

– Vi har fått mange positive kommentarer, og ingen negative. Men det er det vel ingen som tør å si noe om, smiler Henning.

– De som kommer på besøk syns det er spennende med et annet type hus enn de er vant til, både utvendig og innvendig, avslutter en svært fornøyd huseier.

Ønsker du en naturlig og vedlikeholdsvennlig kledning i malmfuru?

Da kan du lese mer om produktet her.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål til kledning, eller ønsker å diskutere skreddersøm eller annet til ditt prosjekt.

Produkter som er brukt i dette prosjektet

 • Vegg:
  • 19×198 K90 Malmfuru rett 8 mm spalte med Jernvitrol
   • Skreddersøm
  • 19×198 K90 Malmfuru rett 8 mm spalte uten Jernvitrol (i områder rundt carport)
   • Skreddersøm
 • Tak:
  • 21×173 K90 Malmfuru just. med Jernvitrol
 • Festemateriell:
  • A4 – syrefast