Lag din egen blomsterkasse!

Drømmer du om en stor blomsterkasse hvor du kan plante både trær og blomster? Vi tar deg gjennom hvordan du kan lage din egen blomsterkasse steg-for-steg (DIY).

Vi bruker 21×95 impregnert terrassebord,  da kan du velge å beise eller olje så får du det samme uttrykket som resten av huset eller hytta. Forsøk å få tak i så like bord som mulig i bredden. Impregnert trelast kan være fuktig og være litt ujevn i bredden av den grunn. Som ben og benvanger bruker vi 36×73 impregnert justert, du kan også bruke 48×73 impregnert).

 

Dette trenger du:

 • Totalt ca 18 løpemeter 21×95 terrassebord
 • Totalt ca 2,5 løpemeter 36×73 impregnert justert materiale
 • Terrasseskruer 42 mm (126 stk) til montering generelt og 75 mm (8 stk) til topprammen
 • Plast/ grunnmurplate Platon eller lignende innvendig for å hindre lekkasje
 • Verktøy: Skrudrill, tommestokk, sag (kapp og gjærsag hvis du har), vinkel, stiftepistol (eller korte spikere/skruer), utelim hvis du har

Da er det bare å sette i gang! Vi tar deg gjennom hvordan bygge en blomsterkasse – steg for steg.

 

 1. Klargjør materiell

Finn frem sag og kapp materiell. Her er listen over alt som skal kappes, enten du velger å gjøre alt klart eller kappe underveis.

Terrassebord (21×95)

 • Langside: 10 stk. á 70 cm
 • Kortside: 10 stk. á 40,8 cm
 • Bunn: 5 stk. á 40,5 cm
 • Bunn: 2 stk. á 33,5 cm, i tillegg juster bredde til ca. 8 cm
 • Øvre kantramme langside: 2 stk. á 72 cm x 45⁰ vinkelkutt begge sider (se bilde)
 • Øvre kantramme kortside: 2 stk. á 47 cm x 45⁰ vinkelkutt begge sider (se bilde)

Impregnert justert (36×73 eller 48×73)

 • Ben: 4 stk. á 54,5 cm
 • Bunnvanger: 2 stk. á 65,0 cm
 1. Sett sammen kortsider

Legg et av bena (36×73) helt i kant med bordendene på et kortsidebord og skru fast (ca. 18 mm inn på bordet). Legg deretter det andre benet tilsvarende kant i kant på andre siden og fyll på – bruk ca. 5 mm mellom hvert bord. En tommestokk er fint å ha her for å sikre at det blir nøyaktig avstand (se bildet).

 TIPS: Prøvelegg alt før skruing så slipper du overraskelser underveis.

Sjekk at alt er rett og fint før skruingen, en vinkel er kjekt her. Lag en blyantstrek 18 mm inn på bordene til skruene, og alle skruene kommer på linje. Streken kan lett pusses vekk når du er ferdig.

Lag 2 stk. like kortsider, så er du klar for neste steg

 1. Skru fast langsider

Prøvelegg de lange bordene på kortsidene før skruing. Man kan da justere litt hvis nødvendig. Lag strek for skruene 6 cm inn på bordene.  Skru den ene langsiden først, og finn deretter frem 2 stk. 36×73 bunnvanger på 65 cm.

Lag merke ca. 10 cm opp fra bunn på beina. Da dette blir høyden på bunnen. Skru så fast den ene bunnvangen over merkene.

 

Sett deretter opp siste langvegg før du skrur fast den andre bunnvangen. Da er alt klart for å få på plass en bunn i kassa.

 1. Lag bunnen og dekk sidene innvendig

Finn frem 21×95 terrassebord 5 stk. á 40,5 cm og 2 stk. á 33,5 cm – disse 2 må justeres på bredden til ca. 8 cm i tillegg hvis du ikke allerede har gjort det.

Skru de 33,5 cm lange bordene først i de 2 bunnvangene på begge kortsidene. Husk å prøvelegg bunnen slik at du ser at alt passer før du skrur fast.

Fest plast/Platon eller lignende med stifter til sidene i karmen for å tette for jord og annen lekkasje. I bunnen trenger du ikke annet enn de impregnerte bordene, da vil overflødig vann kunne renne ut.

Da gjenstår bare å toppe verket!

 1. Skru fast toppramme og pusse litt

Finn frem eller kapp 2 stk. 21×95 impregnert terrassebord på 72 cm med en vinkel på 45⁰ i hver ende, og 2 stk. på 47 cm med 45⁰ vinkel i hver ende. Prøvelegg disse med skjøtene før skruing, da det er viktig at disse passer sammen. Forbor gjerne for å slippe sprekk. Bruk 75 mm skruer her, og litt utelim i skjøtene hvis du har, så sitter det bedre.

En liten pussing med sandpapir, så har du laget din egen blomsterkasse (DIY)

 1. Plante blomster

Sett blomsterkassen der du vil ha den og fyll den med dine favorittblomster. Blomsterkassen har en størrelse som også egner seg til små trær og litt store stauder som kan overvintre. Før du har i jord er det fint å ha Leca kuler, eller annen drenerende masse i kassen. Husk også å vanne godt ved planting og dagene etterpå, så får blomstene en god start.

Da var det bare å finne frem noe kaldt å drikke og nyte din nye blomsterkasse!