Lag din egen Aldo Leopold benk!

Denne enkle benken er stilfull og overraskende god å sitte på. Vi tar deg gjennom hvordan du kan lage din egen sittebenk til hagen steg-for-steg (DIY).

Originale Aldo Leopold benker er ikke lenger å få kjøpt, så derfor er dette noe du må bygge selv. Benken er oppkalt etter den amerikanske forfatteren og miljøforkjemperen med samme navn. Den passer like godt i hagen under et tre, som på et utsiktspunkt på hytta. Den har et enkelt design som bør kunne bygges på en ettermiddag, og kan også være et morsomt prosjekt med barna.

Ønsker du deg en utebenk til barn så kan du også følge denne oppskriften. Se tips lengre ned.

Vi har brukt impregnerte materialer og laget en benk som er 120 cm bred – men dette kan du enkelt tilpasse om du ønsker en bredere benk eller kanskje en stol?

Dette trenger du:

  • Totalt ca 2,55 løpemeter 48×198 impregnert justert materiale
  • Totalt ca 3,70 løpemeter 48×148 impregnert justert materiale
  • 6 vognbolter 10 mm x 110 mm m/skive og muttere
  • 12 stk. treskruer for utebruk 6×100 mm (evt. 5x 90 mm)
  • Verktøy: Sag (kapp og gjærsag hvis du har), drill (10 mm bor – 4 mm bor), vinkel, tvinger, fastnøkkel til bolter, trelim til utebruk
  1. Kapp til beina

Finn frem sag og 48×198 materiale. Kapp 2 stk. bein á 82,5 cm med 60⁰ vinkel parallelt i begge ender, og 2 stk. bein á 45 cm med 60⁰ vinkel parallelt i begge ender. På de lengste bordene, sett et merke 4 cm inn fra spissen. Ta så vinkelen og lag en strek opp mot der den møter kanten ved ca. 145 mm. Kapp så langs streken og dette blir helningen på ryggstøtten. Da vil lengden på streken tilsvare ca bredden på materiale til rygg, dvs. 148 mm, slik at dette kan legges kant i kant når du skrur til ryggen senere.

TIPS: For å få det eksakt likt kan du kappe den ene først og bruke den som mal.

  1. Sett sammen beina

Før vi setter sammen beina skal vi ordne oss litt monteringshjelp fra setestykkene. Ryggstøtten kappes helt til slutt, da lengden kan variere etter montering av bein osv.

Til sete, kapp 2 stk. 48×148 á 120 cm (eventuelt i den lengden du vil ha benken).

Legg de så oppå hverandre helt jevnt og bruk tvinger til å holde de fast. Disse skal illustrere et gulv og brukes som hjelp i arbeidet for å sikre at du lager en benk som kan stå på et rett underlag. På denne måten kan du skru alt liggende.

Legg det korte og lange beinet i skrått over hverandre mot «gulvet», bruk en liten kloss under det korteste beinet slik at dette holder seg omtrent i vater (se bildet).  Sett beina sammen uten å skru først, i tilfelle du trenger å justere noe. Merk så opp skruehull til boltene i et trekantmønster slik at du får festet en stor del av flatene inntil hverandre.

Lim og skru sammen med treskruer. Dette er midlertidige skruer for å holde alt rett under boring av huller til boltene.

 

Ta ut en av treskruene og bor 10 mm hull, sett i vognbolt med skive og mutter. En om gangen til alle treskruene er skiftet ut. Gjenta for begge sider og beina er klare!

  1. Monter sete og rygg

Da er setebordene ferdig som «gulvhjelp» og de skal festes på benken. Ta de ut av tvinga, og plasser dem begge slik at du kan skru dem fast på endestykket til de korte beina. Juster setebordene slik at det ser pent ut og at det stikker noe mer ut foran (se bilde). Forbor skruehullene først, da det kan sprekke så nære enden uten forboring. Lim og skru sammen med treskruer når du er fornøyd med tilpasningen.

Da gjenstår bare ryggstøtte. Mål totalbredden på benken fra ytterside til ytterside, øverst der hvor ryggstøtten skal festes. Kapp deretter 1 stk. 48×148 på denne lengden. Forbor, lim og skru sammen. Bruk tommestokk/vinkel og lag gjerne en blyantstrek så sikrer du at skruehullene er rett overfor hverandre og på linje med skruene på andre siden av benken.

 

Da er benken ferdig! Kanskje den trenger litt pussing og evt. behandling om du ønsker?

Ellers er det bare å sette seg ned og nyte en velfortjent pause J Gratulerer med din nye Aldo Leopold benk!

 

TIPS: Ønsker du å lage barnebenk, så kan du trekke fra for eksempel 10 cm fra lengden på beina. Ellers samme framgangsmåte.