– Kledningen i sedertre er X-faktoren

Når Magne Hovland og familien kjøpte tomt for husbygging ville de bygge noe ekstraordinært som fikk folk til å stoppe opp. De valgte derfor sedertre til kledning, og er strålende fornøyde med valget.

Magne er opprinnelig tømrer, men la hammeren på hylla for en del år tilbake og jobber nå 100 % som brannmann. Han har derimot ikke glemt gamle byggekunster, og står selv for mye av husbyggingen, av ikke bare ett, men to flunka nye funkishus med sedertrekledning.

– Jeg har tidligere bygd et hus i en helt annen stil hvor familien bodde i 8 år. Det ble mye vedlikehold og maling med et hvitt hus inspirert av den klassiske stilen med mye utskjæringer og detaljer. Derfor ville jeg gjøre noe helt annet denne gangen, smiler en stolt husbygger.

Valget falt altså på rett og tett dobbeltfalset sedertre-kledning fra Hasås. En kledning som er behandlet med Owatrol olje på byggeplass.

– Vi hadde egentlig avskrevet kledning av sedertre. Først og fremst på grunn av pris, forteller Magne.

– Men vi klarte ikke å legge fra oss tanken om sedertre helt. Vi likte jo sedertrekledningen aller best, og mente også at det var kledningen som passet huset best. Derfor bestemte vi oss til slutt for å smelle til, slik at vi ikke skulle angre på at vi valgte en annen kledning i ettertid. Det valget er vi superfornøyd med – og kledningen er definitivt X-faktoren på huset vårt!

Eksklusiv look

Sedertre er dyrt, og engangskostnaden i forbindelse med innkjøp er høy, men over tid vil prisen jevne seg ut sett opp mot andre tresorter. Dette fordi sedertrekledning er vedlikeholdsvennlig, noe som betyr at du ikke trenger å behandle og vedlikeholde det like ofte som eksempelvis en malt kledning.

– Det finnes ikke vedlikeholdsfrie kledninger, men det finnes kledninger som krever lite vedlikehold, og en av disse typene er sedertre. Det er en av faktorene som gjorde at vi valgte denne kledningen, sier Magne.

I tillegg har det et utseende og et fargespill i treverket som er helt spesielt, mener han.

– Kledningen har et utseende som får folk til å stoppe opp. Vi har fått utrolig mange positive kommentarer av folk som har sett huset vårt, både fra venner, og tilfeldig forbipasserende. Alle som går forbi kommenterer kledningen. Det er skikkelig moro, smiler husbyggeren.

En sedertrekledning vil over tid gråne helt naturlig. For Magne var det viktig å få den behandlet for å bremse aldringsprosessen, og derfor er kledningen satt inn med Owatrol-olje av typen Seasonnite. Oljen stopper aldringsprosessen og gråningen av treverket noe, og gjør at treverket ikke tørker like fort. Oljen hjelper også med å unngå sprekkdannelser.

– Vi kommer nok til å behandle huset ved behov med olje. Det gjøres med ujevne intervaller og når behovet melder seg. Eksempelvis vil værutsatte steder på huset måtte behandles på et tidligere tidspunkt enn de stedene som eksempelvis ligger lunt i skyggen, sier Magne.

– Det lukter så utrolig godt

Det er sikkert mange som vil si seg enig i at nytt trevirke lukter godt. Ifølge Magne er det også en av tingene han gleder seg over ved sedertre.

– Ja, nytt trevirke lukter godt, men sedetre lukter utrolig godt! I tillegg er det er det en flott tresort å jobbe med. Det er som å kutte i smør, og ved gjæring så smelter treet nesten inn i hverandre, og det blir så og si ingen sprekker i skjøtene, forteller Magne entusiastisk.

I tillegg til kledningen har Magne også brukt spiler av sedertre i tak på verandaen. På den måten får han en gjennomgående look med samme treverk både på vegger og tak.

– Jeg ønsket ikke å blande ulike tresorter på veggene og i taket. Det syns jeg hadde blitt seende rart ut. Med sedertre også i taket ute på verandaen, blir det en mer gjennomført stil, mener Magne.

Som dekke på terrassen falt valget på Almendrillo terrassebord, et hardtre fra Brasil med en utrolig slitestyrke. Også dette er behandlet med Owatrol olje.

Almendrillo terrassebord vil få en naturlig grå farge over tid med mindre den behandles. Det betyr at disse terrassebordene går godt sammen med kledning av sedertre, da de følger omtrent samme syklus.

– Vi hadde egentlig tenkt et vanlig terrassedekke med en grålig look, men så følte vi at det kræsjet med kledningen. Derfor søkte jeg litt rundt, og kom over Almendrillo. Det traff 100 % på fargen, og da ble valget enkelt, sier Magne.

– Til slutt må jeg bare si at vi er superfornøyde med valgene vi har tatt, både på kledningen og terrassebordene. Ja, det kostet litt mer enn vi tenkte, men når vi ender opp med å være så tilfredse, så angrer vi ikke et sekund, avslutter en åpenbart svært fornøyd kar.

Skal du i gang med ditt husprosjekt?

Skal du i gang med ditt funkishus-prosjekt og er nysgjerrig på hvilken tresort du burde velge? Ta en titt på denne artikkelen om moderne minimalisme.

Du kan selvsagt også kontakte oss for en hyggelig prat.

Ta også en titt på Instagram-profilen til Prosjekt Måkeveien 21-23, hvor du kan se bilder fra huset Magne allerede har bygget, samt følge utviklingen på hans neste prosjekt – også det et hus som skal kles med sedertre.