Kledning på hytta? Dette bør du tenke på før du velger.

Skal du ha ny kledning til fjellhytta? Da gjelder det å velge noe du blir fornøyd med, lenge. Spør deg selv disse spørsmålene før du bestemmer deg.

Hvordan er klima og terrenget der hytta ligger?

Vær klar over at hytter på værutsatte og våte steder, er mer utsatt for sopp og råte. Det må det tas hensyn til når du velger kledning, slik at du velger et mer motstandsdyktig trevirke som for eksempel trykkimpregnert furu. Men generelt er været en større utfordring for hytter i kystnære strøk, enn på fjellet. De fleste fjellhytter ligger i tørt terreng, hvor det kan brukes tradisjonelle kledninger som for eksempel gran.

Uansett vil du være garantert god kvalitet ved bruk av vår Kjernekledning, som er laget av kjerneved fra trær med optimale vekstforhold. Kledningen er også produsert for optimal holdbarhet og overflatebehandlet med Jotuns beste produkter.

Kjernekledning – Gran

Grankledning er det vi selger aller mest av til hytter i fjellheimen, der de aller fleste ønsker beiset grankledning. En beiset kledning lar kvisten og trestrukturen skinne gjennom, slik at kledningen får et vakkert og naturlig uttrykk. Hytter som ligger godt i terrenget, og glir i ett med omgivelsene er gjerne et ønske hos mange hytteeiere.

Kjernekledning- Malmfuru

I tillegg til gran, er malmfuru godt egnet for fjellhytter. Malmfuru er et miljøprodukt med egenskaper skapt av naturen. En malmfurukledning holder seg fint ubehandlet i lang tid, og vil etter 3-5 år få en fin grå patina. Naturlig grånet malmfurukledning er vakkert i fjellheimen! Ønskes en raskere og jevnere gråningsprosess, kan kledningen påføres jernvitrol. Malmfuru kan også males eller beises.

Malmfuru er et kjent materiale som har vært benyttet i flere hundre år. Mange av våre stavkirker er kledd i malmfuru, og er fortsatt like fine.

 

Hva slags uttrykk ønsker du på hytta?

Ønsker du et moderne uttrykk, eller et mer tradisjonelt uttrykk? Hyttas arkitektur bør i stor grad styre valget av profil. Vi har gode tips til hvilken type Kjernekledning som passer ulike byggestiler. Den mest tradisjonelle kledningen er kanskje villmarkskledningen, men i dag selger vi alle typer kledninger til fjellhytter.

Ønsker du et tradisjonelt uttrykk på hytta vil vi anbefale å ta en titt på Norske Tradisjoner.Her er gran den mest brukte tresorten og profiler som justert kledning, Dobbeltfalset kledning, Kongspanel, Dronningpanel, Buen kledning eller Buerkledning godt egnet.

Ønsker du derimot en profil som passer til en mer moderne arkitektur, kan profilene dobbeltfalset rett med 5 mm spalte, dobbeltfalset rett og tett eller Hasås spalte være det du er ute etter. Dette er profiler med et strammere, slettere og har et mer minimalistisk uttrykk og er en del av Moderne Minimalisme.

Ønsker du vakre detaljer og utskjæringer, bør du se nærmere på Klassisk Eleganse. Denne stilen egner seg godt for hytter i sveitserstil og herskapelig gårdsbygg.

Hvordan ligger hytta i terrenget?

Ligger hytta høyt eller lavt? Er den høyreist, eller hviler den godt i terrenget? Bygger du høyt eller har hytta liggende på en ås, bør du vurdere liggende kledning. En liggende kledning gjør hytta oppleves mindre ruvende, lavere og bredere. Den «trekker hytta nedover», slik at den hviler bedre i terrenget. En stående kledning, gjør inntrykket mer høyreist og moderne.

Både stående og liggende kledning brukes på fjellhytter. Men det er viktig at valget er gjennomtenkt, fordi det har mye å si for hvordan hytta fremstår i terrenget. La arkitektur og terreng være styrende for hva du velger.

Det er også viktig at du tar en titt rundt deg. Hytta bør harmonere med både omgivelser og hyttene rundt.

Gjøre selv eller sette bort arbeidet?

Du kan fint beise hytta selv, men det er mange fordeler ved å gjøre dette industrielt. Vi leverer fabrikkmalt Kjernekledning, med grunning eller med grunning og mellomstrøk. Utenom den åpenbare forskjellen at du sparer deg for arbeid, er det en rekke andre fordeler med fabrikkmalt kledning.

Du øker levetiden på kledningen, fordi denne er behandlet under optimale forhold. Treverket har blant annet ikke rukket å bli nedbrutt av sollys før den behandles. I tillegg unngår du krympestriper, som er svært vanlig når kledningen beises etter montering.

Eksempel på krympestriper

Ps! Mange kaller fabrikkmalt kledning for «ferdigmalt kledning». Men det er viktig å være klar over at ingen industrielt malt kledning er «ferdigmalt», fordi toppstrøket alltid må males på byggeplassen.  Vi bruker derfor «fabrikkmalt» eller «industrielt malt» om våre behandlede kledninger.

Kjør Kjernekledning!

Nå har du antakelig fått noen viktig svar som gir deg bedre forutsetninger for å velge riktig kledning. Skulle du trenge noen flere råd, ta gjerne kontakt med oss. Vi har kledd utallige fjellhytter over hele Sør-Østlandet med vår Kjernekledning, og vet akkurat hva som skal til for at du skal bli fornøyd!