Drømmehjem på landet

Der landeveien i Hedrum svinger seg under grønne trekroner, finner vi Nedre Bergan gård. En idyllisk liten gård med rødmalt låve og hvitt våningshus. Den nye trappen med innbygde blomsterkasser, røper at denne gården er i ferd med å våkne til liv under nye eieres kjærlige hender. Her bor den unge familien Hanna, Herman og den hoppende glade finske lapphunden Astri (1).

Fra mylder i Oslo til trekløver på landet

Etter mange år i Oslo, lengtet paret etter frisk luft, armslag og et felles prosjekt i hjemtraktene. Da den nedslitte gården i skogen plutselig dukket opp i Finn-søket, var tiden inne. Nå har gården fra 1943 totaloppusset våningshus, samt bryggerhus og ny låve på gang. De lange dagene under koronapandemien ble fylt med renoveringsarbeid fra morgen til kveld. Visjonen var klar; huset skulle fylles med kortreiste og naturlige materialer, og så mye treverk som mulig. – Tre har en helt unik evne til å gjøre hjemmet lunt og godt å bo i. Ingen gips kommer inn her, sier Hanna. Stilen var de enige om at skulle være landlig, men med en moderne tvist.

Hasås - Stjernepanel - Faspanel - Perlefaspanel - Nedre Bergan gård

Det var ikke noe enkelt prosjekt paret ga seg i kast med. Her måtte de rive alt ut, og bygge opp igjen.

Bratt læringskurve

Herman jobber til daglig som håndverker, mens den urbane prosjektlederen Hannas læringskurve har vært bratt. – Jeg fryktet lenge spikerpistolen, men innså at jeg måtte overvinne frykten hvis vi skulle få fart på oppussingen, ler hun. Hun kan ellers fortelle at hun stort sett går på med friskt mot og lærer seg nye ting hele tiden. Hun snekrer, syr, maler, planter og sjauer i hagen.

Hasås - Stjernepanel - Faspanel - Perlefaspanel - Nedre Bergan gård

Skrekken for spikerpistolen ble raskt overvunnet, og panelet montert – bord for bord.

Stilsikker miks av gammelt og nytt

Våningshuset har gjennomgått en totalforvandling, og alle flater er pusset opp. Vakre vegger med Stjernepanel i behagelige farger, lune furugulv og hvitmalte paneltak strekker seg fra rom til rom. Stjernepanel kler flere av veggene i huset og holder fast i den landlige stilen, men de har valgt et stramt faspanel som likevel gir rette moderne linjer. Det er koselig, tradisjonelt og landlig, men samtidig fresht og oppdatert. Hanna elsker snåle småting fra bruktbutikker og loppemarkeder. Alle rom er krydret med nips og blomster i vaser. – Jeg koser meg masse på brukten! forteller hun entusiastisk.

Hasås - Stjernepanel - Faspanel - Perlefaspanel - Nedre Bergan gård

Stue og spisestue har masse deilig dagslys og behagelige farger.

Ung smak på gårdskjøkken

Kjøkkenet er virkelig hjertet i dette huset. Stilsikkert innredet med lys kjøkkeninnredning, en gigantisk kjøkkenøy og spiseplass med rom for en hel bataljon. Veggene er kledd i vakkert faspanel i furu, malt i samme beigenyanse som kjøkkeninnredningen. I taket er det perlefaspanel, skinnende hvitt og nymalt. I spisestua og stua har Hanna og Herman laget sitt eget brystningspanel, en lekker løsning med småmønstret tapet over. Hanna forteller engasjert om det fine heltre furugulvet som føles fløyelsmykt å gå på. – Dette er et bruksgulv, sier hun. – Det viktigste for oss er at det er deilig og lunt å gå på, og i ekte furu. Her får Astri hoppe, leke og spinne rundt så mye hun vil. Vi vil heller ta jobben med å slipe og vedlikeholde det, enn å ha et kaldt laminatgulv, sier hun bestemt.

Hasås - Stjernepanel - Faspanel - Perlefaspanel - Nedre Bergan gård

Kjøkkenet på gården er stilsikkert innredet med perfekt blanding av landlig nostalgi og moderne touch.

Hasås - Stjernepanel - Faspanel - Perlefaspanel - Nedre Bergan gård

Frisk palett over to etasjer

Hanna forteller at de stort sett har vært sammen om avgjørelser rundt innredningen, men at hun nok har en ekstra interesse for farger og detaljer. Hun peker og forteller hvordan hun har valgt farger som gir rommene karakter, samtidig som de harmonerer fint med hverandre. På gjesterommet i andre etasje forteller hun at den friske gulfargen hun har malt panelet med, egentlig er en eksteriørfarge. – Men jeg synes den passer perfekt her, sier hun fornøyd. De andre soverommene har også fått faspanel på både tak og vegger, og nydelige blå- og grønn-nyanser. Alt av listverk og karmer er profilert og finsnekret til perfeksjon. Sammen med det hvitpigmenterte furugulvet har hele huset en dempet, men likevel kvikk fargepalett.

Hasås - Stjernepanel - Faspanel - Perlefaspanel - Nedre Bergan gård

Her finner du Hannas gulv 

De to etasjene knyttes sammen av Hannas store stolthet – den totalrenoverte trappa. – Det er godt jeg ikke visste at jeg ville bruke over hundre timer på den trappa alene, ler hun. Men nå er den blitt et vakkert blikkfang i lys grønt, med mørkegrønn stolpe, håndløper og opptrinn. Trinnene er dekket med lunt og lekkert sisalteppe.  – Den er verdt jobben, smiler hun.

Hasås - Stjernepanel - Faspanel - Perlefaspanel - Nedre Bergan gård

Vil du se mer fra Hanna og Hermans drømmehus? Besøk deres Instagram-profil her