Bytte kledning og etterisolere? Her er tipsene til hva du må huske på!

Med høye strømpriser, økende renter og en generell spent situasjon i verden, blir nordmenn flest mer bevisste på egen økonomi. I stedet for å bygge eller kjøpe nytt, ser mange på muligheten for å pusse opp og gjøre besparelser gjennom kledningsbytte og etterisolering.

Her får du tips til hva det er viktig å huske på ved bytte av kledning, samt andre tiltak som setter huset ditt i bedre stand.

Jan Henrik Brudal er bygningsingeniør og selger i Hasås og sier han ser en forskjell i markedet fra bare en stund tilbake.

– Vi i Hasås ser proffmarkedet får en liten dreining mot ROT-markedet (rehabilitering, oppussing og tilbygg) når tidene er som nå, med stigende renter og høye strømpriser, forteller Brudal.

Han hører fra sine proffkunder at det kan bli noe mer oppussing og rehabilitering fremover enn det å bygge nytt eller kjøpe nytt.

20-25 cm isolasjon i dag mot kun 10 cm før 1980

– Det er mange som kjøper kledning for å kle om huset og etterisolere nå, og de fleste vil kunne oppnå besparelser med det. I hus bygd før 1980 var det vanlig å isolere med 10 cm, mens det i nyere boligprosjekter vanligvis isoleres med 20-25 cm, forklarer han.

Jan Henrik presiserer at det for de som har en nyere kledning uten råte eller andre skader, kan bli en kostbar affære å etterisolere.

– Det er jo synd å ta av en helt fin kledning for å etterisolere. Da blir det fort uforholdsmessig dyrt.

Skal du derimot bytte kledning er det for de aller fleste en enkel sak å fore ut 5 cm, kanskje også 10 cm, for å etterisolere på en skikkelig måte.

­– Hvis du har 10 cm isolasjon i dag, og legger på 5 cm til, så får du en ekstra isolasjon på 50 %. Det er virkningsfullt, sier bygningsingeniør Brudal.

 

Bør du bytte hele kledningen samtidig?

Hvis det er slik at du ønsker akkurat den samme kledningen ved et skifte, kan det være tilstrekkelig å kun bytte kledningen som er råtten – som regel den mest værutsatte veggen.

Prismessig, når det gjelder materialkost, vil det ikke være særlig prisforskjell om du bytter kledning på én vegg av gangen, eller om du bytter på hele huset samtidig. Volumprisen har med andre ord lite å si.

– Det kan være kjekt å skifte all kledning samtidig, men det er ikke essensielt. Har du én vegg med råte, er det viktigst at denne blir tatt så snart som mulig, så kan resten vente. Materialkost fra oss vil være tilnærmet lik, forteller Jan Henrik Brudal.

Det kan derimot være verdt å merke seg at hvis du skal ha en håndverker til å gjøre dette på eksempelvis hytta, vil det kunne lønne seg å ta alle vegger samtidig. Vedkommende kan da gjøre mest mulig når han/hun først rigger i stand stillaser og annet utstyr.

Fabrikmalt kledning letter jobben

Hasås selger fabrikkmalt kledning som for mange helt klart vil være et meget godt alternativ. Det åpenbare er at du slipper å gjøre malejobben selv. I tillegg blir alle kledningsbord grunnet og malt før de settes på veggen, noe som gjør at krympestriper unngås, og du minimerer dermed sjansen for råteskader.

Velger du industrielt behandlet kledning skjer påføringen dessuten under optimale forhold som sikrer et best mulig resultat med jevn påføring. Se flere fordeler med fabrikkmalt kledning her. (LENKE HIT: https://hasas.no/skal-du-ha-fabrikkmalt-kledning-da-bor-du-sjekke-dette/)

­– Hvis du velger å male selv, anbefaler jeg på det sterkeste at du maler hele kledningen før den settes opp på veggen. Maler du den når den er på veggen vil du med all sannsynlighet få krympestriper, som vil oppstå på steder hvor bordene kun er grunnet, noe som dessverre gjør at kledningen blir mer utsatt for sopp og råte, forklarer Jan Henrik Brudal.

Husk på tak og loft

Et sted hvor det ofte er mulig å gjøre store besparelser uten at det trenger å koste så mye er på loft og tak. Varmen stiger som kjent opp, og her kan det fort bli en del varmetap gjennom et dårlig isolert loft eller tak.

­– Spesielt for hytter, men også for hus, kan det være mye å hente på å isolere ekstra på loftet. Her kan det gjerne isoleres med totalt 35-40 cm, noe som vil gi svært god effekt uten at det koster så mye. Det er også en god ide å se på loftsluken om den er isolert og tett. Gamle loftsluker kan lekke mye energi og varme ut. Hvis du har ny kledning som ikke egentlig trenge utskiftning er det lurt å se på andre tiltak, og da er isolasjon på loft/tak en god idé, mener Brudal.

Også vinduer og dører bør vurderes skiftet hvis de er gamle, og spesielt med vinduer er det mye å hente med tanke på energigevinst, med eksempelvis 3-lags glass med lavere u-verdi.

Som et siste tips vil Jan Henrik Brudal nevne viktigheten av musebånd. Selvsagt for å holde skadedyr som mus og rotter unna, men også av andre grunner.

­– Musebånd i bunnen av kledningen sørger for god lufting av kledningen, noe som hjelper til å holde veggen og kledningen tørr og fin. Og det er også viktig at luften slipper ut i toppen av veggen også.

 

Ute etter ny kledning?

La deg inspirere og se våre ulike Kjernekledninger – det beste fra stammen – her.