Ønsker du en vedlikeholdsvennlig kledning? Da bør du sjekke dette.

Vi leverer mange typer treverk som godt tåler å være ubehandlet, fordi de er naturlig impregnerte fra naturens side. Her får du en innføring i ulike ubehandlede treverk.

Naturlig grånet treverk kan være vakkert på enkelte bygninger. Ubehandlet treverk gir et helt eget uttrykk, og er spesielt godt egnet for enkelte arkitektoniske stiler. Det er likevel viktig å være klar over at fraværet av overflatebehandling gjør treverket mer sårbart for fukt og råte. Derfor er det viktig å velge et treslag som har egenskaper som likevel gir kledningen god holdbarhet.

Ujevn gråningsprosess

Alle ubehandlede treverk vil med tiden få en naturlig gråfarge. Hvor raskt og jevnt dette skjer, er avhengig av fukt og lys. Ofte vil bygget få et skjoldete utseende underveis i gråningsprosessen. Vi kan påføre jernvitrolbehandling på alle vedlikeholdsvennlige kledninger, som gjør at prosessen skjer raskere. Behandlingen gir derimot ingen beskyttelse.

Malmfuru

Malmfuru er et miljøprodukt med egenskaper skapt av naturen, og 90-100 % kjerneved. Råvaren kommer fra furutrær som er 100 år eller mer og kommer fra Nord-Sverige, som er kjent for furu med en stor andel malm.

Ubehandlet malmfurukledning vil etter 3-5 år få en fin grå platina. Kledningen har god levetid, da harpiksen i malmfuru er «krystallisert» og porene rundt vedcellene er tettet igjen.

Malmfuru er egnet for:

  • Utvendig kledning
  • Vannbrett og belistning utvendig
  • Takbord
  • Støyskjermer

Malmfuru er et kjent materiale som har vært benyttet i flere hundre år. Mange av våre stavkirker har malmfurukledning som fortsatt er like fine. All malmfurukledning produseres hos oss, og vi har mange profiler lagerført.

Cedertre

Cedertre (Western Red Cedar) er et unikt materiale til utvendig kledning. Det er ekstremt formstabilt, vesentlig mer stabilt enn gran/furu, og vil kuve og krympe minimalt over tid. Cedertre innholder «thjuapliciner» (produserer sitt eget giftstoff) som inneholder råte og soppforebyggende stoffer, som gjør at det kan brukes ubehandlet og oppnå en levetid på 50 år ubehandlet på vegg. Ubehandlet vil det gråne over tid.

Cedertre er egnet for:

  • Utvendig kledning
  • Takbord
  • Innvendig panel

Cedertre produseres av høykvalitetsråstoff som er tilnærmet kvistfritt.

Vedlikeholdsvennlig, men ikke vedlikeholdsfri kledning

Vi opplever ofte at folk spør etter «vedlikeholdsfri kledning», og at dette er et begrep mange bruker. Det er viktig å presisere at ingen kledning er helt vedlikeholdsfri. Men denne type  kledninger krever svært lite vedlikehold sammenlignet med behandlede kledninger. Derfor kaller vi det vedlikeholdsvennlige kledninger, og ikke vedlikeholdsfrie kledninger.

En vedlikeholdsvennlig kledning tilfører bygget særegenhet og et naturlig vakkert utseende. Velger du riktig treslag kan du ha glede av kledningen i mange år.

Foto: Fogra reklamefoto
Byggmester Birkelund & Sommerstad