Skal du legge gulv? Dette bør du tenke på.

Ønsker du deg et tregulv? Da er det noen ting du må tenke på før du bestemmer deg. Gulvet er rommets mest synlige – og belastede flate. Velg et gulv som passer rommets stil og bruk.

Gulvet!

Når du velger gulv, må du tenke på flere ting; Utseende, bruk og vedlikehold. Gulvets farge og struktur har innflytelse på hvordan vi oppfatter både vegger, tak og interiør. Gulvet er også den flaten i rommet som slites mest, og må derfor velges ut i fra hvordan rommet brukes.

Utseende

Lys vs. mørkt
Et mørkt gulv får gulvet og rommet til å virke mindre, et lyst gulv har motsatt effekt.

Brede vs. smale bord
Brede gulvplanker skaper ro, harmoni og gir rommet et klassisk og eksklusivt preg. Brede gulvplanker, er særlig lekkert i store rom – hvor de bidrar til en lunere atmosfære. Smale planker skaper mer liv i rommet, og er godt egnet i mindre rom. Det kan også være lekkert å kombinere smale med brede planker, forutsatt at det legges i et system.

Kvist vs lite kvist
Lite eller ingen kvist skaper et rolig, harmonisk og klassisk gulv. Et gulv med mye kvist, gir derimot et røffere og mer rustikt uttrykk som gir rommet liv og sjarme.

Lengderetning
Lyset og rommets utforming bør styre hvordan plankene legges. Gulvet blir roligere om det legges i lysets retning. Dersom det kommer lys fra flere kanter, bør gulvet legges parallelt med rommets lengste vegg.

Bruk og slitestyrke

Gulv bør i tillegg til utseende, velges ut i fra hvor mye belastning det skal tåle og hvordan det brukes.

I gangen, på vaskerom, kjøkken og baderom må gulvet tåle å komme i kontakt med vann. På barnerom/ soverom, bør gulvet være godt å gå på med bare bein – også på vinterstid. Gulvet i gangen bør være ekstra slitesterkt, da dette er et lite område som skal tåle mye belastning fra sko, sekker etc. og hyppig bruk. Har du dyr, bør du også tenke på dette når du velger gulv.

Vedlikehold

Noen gulv krever mer vedlikehold enn andre, dette er viktig å ta med i betraktningen når du skal velge.

  • Laminat: Vedlikeholdes kun med tørrmopp
  • Parkett: Vedlikeholdes kun med tørrmopp. Kan slipes ned og lakkeres på nytt hvis det blir slitt.
  • Ubehandlet furugulv: Vaskes med vann, men vær sparsom med vannet. Males, oljes etc. ved behov.

Det anbefales generelt ikke å bruke vann ved vask av behandlede tregulv, da dette både er med på å tiltrekke seg skitt og kan skape skjolder på gulvet. Støvsuging og tørrmopp er anbefalt til rengjøring, og brukes det vann – bør det være svært sparsomt med mengde. Det bør også tørkes opp når du har vasket, slik at vannet ikke blir liggende på gulvet.

Hva slags gulv bør du velge?

Parkett er et av de vanligste gulvene her i landet, mye på grunn av sin stabilitet. Laminat er også svært populært, med sine mange gode egenskaper. Heltre furugulv er et av de mest tradisjonsrike gulvene, som har blitt brukt i uminnelige tider og har visse egenskaper som fortsatt gjør det til et av de mest brukte gulvene. Les mer om de tre alternativene og deres egenskaper.

Vi kan levere mange vakre og slitesterke gulv, og har et stort utvalg av parkett og furugulv. Vi leverer også ikke-nedtørkede gulvbord til reparasjon av gamle gulv, og laminat. Vil du vite mer om våre produkter? Klikk her!

Et gulv skal gjerne vare i opptil 20 år. Invester derfor litt tid i valgene du skal ta. Gå gjennom de ulike rommene, både når det gjelder stil og bruk – før du bestemmer deg. Velg et gulv du liker, ikke blir lei av og som varer… og varer!