Bærekraft og gjenbruk er de store interiørtrendene

I en gammel trevilla fra 1933 bor og lever Kaia Doniselli Helle boligdrømmen sammen med sin mann og tre barn.

Kaia er lidenskapelig opptatt av interiør, en kløpper på gjenbruk og redesign, og har en fantastisk fin Instagram-konto som du kan følge på @villasole1933.

Huset flyttet de inn i våren 2017, og siden den gang har de pusset opp, malt, plantet og ordnet, alt for å få huset slik de ønsker seg.

– ­Vi har pusset opp hele loftet, og det som tidligere kun var ett stort rom, har nå blitt innredet til et gjesterom, gjestebad, gutterom og loftstue til eldstemann, forteller Kaia.

Kaia har vært opptatt av å bevare den gamle stilen i trevillaen og få frem så mye som mulig av det gamle og naturlige.

– ­Under oppussing har vi fått frem både gammelt treverk og teglstein i noen av stuene. Jeg setter veldig pris på en miks av det gamle rustikke og det glatte og mer moderne, sier interiør-entusiasten.

På Hasås tilbyr vi skreddersøm av kledninger, noe som gjør det enklere når du skal pusse opp.

Villa Sole
Villa Sole i Sandefjord

 

Sjarmen med et gammelt hus

Et gammelt hus har både sjarm og historie, men det er også krevende. Oppussing tar lang tid, og gjerne lengre enn man har tenkt, og det er vanskelig å jobbe med tidvis skjeve flater og ujevne gulv.

– ­ Jeg personlig føler et eldre hjem har mer av den type karakter og særpreg jeg setter pris på. Vi pusset opp 90 år gamle skyvedører i stedet for å ta de ut eller kjøpe nye.

– Når mannen måtte inn i veggen og legge opp rør for det nye badet på loftet tok han vare på det laftede treverket og disse beiset vi og laget kjøkkenhyller av. Det er litt av den sjarmen jeg liker med gammel stil. Dørene i huset er alle originale og det enkle ville nok vært å bytte de ut, men disse har jeg lyst å beholde. Så i høst har vi litt av en jobb med å restaurere alle disse igjen, sier Kaia.

Likevel er hun klar på at det er slik hun ønsker å bo.

– Hadde jeg ønsket en moderne stil så hadde jeg ikke ønsket dette huset så sterkt. Vi skal pusse opp kjøkkenet om et par år og moodboarden min er allerede i gang. Her samler jeg inspirasjon fra tidsepoker fra rundt tiden huset ble bygget, forklarer hun entusiastisk.

Kommende interiørtrender

Etter lang tid med hjemmesitting grunnet corona, ser Kaia noen nye trender som har stukket seg frem. Det har rett og slett blitt enda viktigere for folk å gjøre det ekstra koselig hjemme. Kaia utdyper:

Bilde av stol og skatoll ved gammel teglsteinsvegg. Foto.
Bærekraft og gjenbruk i sentrum av interiørtrendene.

 

– ­Flere og flere får øyene opp for å finne sin egen stil. Og mange har gått bort fra det helt lyse og dratt inn flere fargeelementer. Jeg ser at stadig flere tør å eksperimentere mer med farger og toner som gult, rosa og lilla. Vi maler og tapetserer til og med tak, og maler gamle kjøkken i spreke farger. Vi er generelt mer vågale enn tidligere, mener interiør-entusiasten.

Også et rom som tidligere var ganske tilfeldig for de fleste, nemlig hjemmekontoret, har nå fått ekstra fokus. I tillegg har enda flere brukt mer tid og ressurser på hage og uterom.

– Hagearbeid, hjemmesnekring og DIY av uteplasser er blitt en gjennomgående trend, og generelt er gjenbruk og DIY inn nå. Vi er mer miljøbevisste, og ser dermed en gjennomgående trend som utvikler seg med bærekraft og gjenbruk i spissen. Jeg ser mange stolt viser frem bruktkjøp og med det skaper en oppfordring og trend som andre følger, forklarer Kaia.

Litt luksus i hverdagen

Kaja ser også at vi lar oss inspirere av hotellstilen.

– Mange er ute etter «hotellfølelsen» på soverommet. Tunge gardiner som går helt fra tak til gulv og gjerne festet på en gardinskinne fremfor en stang, utdyper hun.

Hvis du har lyst på hotellfølelsen hjemme, sjekk ut vår stil Lun Lounge.

Naturen tas med inn

En annen trend som er helt tydelig ifølge Kaia er at vi drar naturen inn i hjemmene våre. Mange bruker nå nøytrale farger og naturtoner sammen med treverk av forskjellige slag, unike tekstiler og store frodige planter. Tidligere var det mye hvitt og sterilt, men den trenden er i ferd med å gå over mener Kaia.

Kjøkken med stol og bord.

 

– Varmere toner og gylne farger har tatt interiørverden med storm. Farger som okergult, terrakotta og brunfarger går igjen. Vi blander naturmaterialer som tre og stein med andre materialer i en miks av forskjellige former. Jeg tror forskjellige tremateriale fortsetter sammen med annet materiale som kork, hamp og stein

Ta gjerne en kikk på vår stil Nordisk Natur, som fokuserer på det naturlige med rene, ekte materialer.

Å få med naturen inn i hjemmet tror Kaia er en trend som kommer til å vare.

– Jeg tror naturen blir med oss videre. Naturelementer, varme jordtoner i fargene, og frodige planter forblir en stund til. Jeg ser for meg at vi vil se enda mere runde former på møbler som på sofa, lamper og salongbord. Vi maler fremdeles i «hvitt og lyst» men tonene i hvitfargen er gjerne varmere enn tidligere.

Kaia tror også at tydelige farger blir med oss inn i høsten og videre inn i 2022.

– Gult, lilla og grønt er farger jeg tror vi vil se mer av i tiden fremover. Jeg håper og tror vi fortsetter med fokus på gjenbruk og DIY og at vi i stedet for å kjøpe nytt og erstatte ting hele tiden, kan finne på spreke oppussingsprosjekter med det vi har, avslutter Kaia og slår med det et solid slag for gjenbruk og redesign.